Kirosin taas vastatuulta ääneen matkalla Sodankylään, kun tien viereen sattui kyltti: Orakoski Camping. Toisessa viitassa luki "sauna". Tein helpon päätöksen pysähtyä.

Minähän en oikeasti edes ole saunaihmisiä. Kotona voi joskus mennä helposti kuukausikin, ettei tule edes mieleen käydä löylyissä. Mutta näin reissussa - hikisenä, pölyisenä ja kaikin puolin rähjääntyneenä - kunnon sauna on jotain taivaallista. Siellä tulee puhtaaksi aivan eri tavalla kuin suihkussa, saati sitten kylmässä järvessä. Saunoin siis pitkään ja hartaasti, kuorien viikon liat usealla pesukierroksella. Sain vielä pyykitkin koneeseen, joten tuoksuin hetken ajan jopa ihan hyvältä.

Isäntänä toiminut rauhallinen, pehmeä-ääninen ja elämää ymmärtävä vanhempi mies oli kovin puhelias ja avulias. Eikä telttapaikka, sauna ja pyykkikone edes maksanut maltaita. Tästä olisi mukava jatkaa taas metsissä ja laavuilla.

Kitinen. Keskiyön jokimaisemaa leirintäalueelta.

Comment