Tiilikkajärven kansallispuisto löytyy Iisalmen, Sotkamon ja Nurmeksen välistä. Puistoon on kaksi sisäänkäyntiä, joista retkipyöräilijälle parempi on helppokulkuinen pohjoisosa Kosevan telttailualueelle. Ei kuitenkaan missään tapauksessa kannata tulla idästä Valtimon suunnalta, koska pelkistä kuopista, sorakivistä ja ylämäistä tehty Kankaisentie kelpaa korkeintaan taluttamiseen.

Pohjoisniemen maisemat ovat ihanaa järven ympäröimää harjuista mäntykangasta. Otin onneksi saapuessa rättiväsyneenä muutaman kuvan, koska se osoittautui käyntini ainoaksi hyvän valon hetkeksi. Seuraavat kaksi päivää oli pilvistä ja harmaata, enkä ole tarpeeksi hyvä valokuvaaja saadakseni semmoisella kelillä kunnollisia otoksia, joten ruokaräpsyjä lukuunottamatta kamera pysyi lopun aikaa laukussa.

Hiidenportilta jäi univelkaa, joten nukuin molempina öinä kellon ympäri ja keskityin taas vain lepäämiseen. Retkestä kuullut ystävällinen pyöräilijäkollega kävi välillä maastopyörällä katsomassa minkälainen mies sitä on tekstien takana. On aina mukava tavata samanhenkisiä polkijoita ja turista tulen ääressä pannukahvia siemaillen.

Suurin osa ajasta meni muutenkin kanssaretkeilijöihin tutustuessa. Välillä huolsin pyörää, mutta ilman kunnon työkaluja ja varaosia ei kaikkea tarvittavaa pystynyt tekemään. Täytyy kai etsiä kohta pyöräpaja ennen kuin ongelmat kasaantuvat. Vinkit korjaajista olisivat tervetulleita Nurmes-Juuka-Uimaharju-Ilomantsi -seudulta.

4 Comments